Kuoron yleisesittely


Kuva Tomi Lapinlampi

 

 


Kuva Tomi Lapinlampi

Etelä-Karjalan klassinen kuoro on lappeenrantalainen noin 40 laulajan sekakuoro. Kuoron taiteellisena johtajana toimii virolainen Tallinnan Musiikkiakatemian kapellimestariosaston johtaja, professori Toomas Kapten, joka on luotsannut kuoroa jo vuodesta 1990. Hänen johdollaan klassinen kuoro on vakiinnuttanut paikkansa eteläkarjalaisen konserttiyleisön mielissä korkeatasoisena amatöörikuorona. 

Kuoron ohjelmiston pääpaino on suurissa kirkkomusiikkiteoksissa ja kuoro onkin koko historiansa ajan tehnyt töitä eri orkestereiden kanssa. Lappeenrannan kaupunginorkesteri on merkittävä yhteistyökumppani. Yhteistyötä on vuosien varrella tehty myös Lappeenrannan Musiikkiopiston orkesterin ja ruotsalaisen Bergslagen's Kammarsymphoniker -orkesterin kanssa. Esiintymismatkoja on tehty Fagerstaan, Budapestiin ja Tallinnaan.

 

Ohjelmistollinen luonne
Kuva Jukka Olkkonen

 

 


Kuva Jukka Olkkonen

Kuoron toiminnan rungoksi on vuosien saatossa muodostunut joulukonsertti ja hiljaisella viikolla pidettävä pääsiäiskonsertti. Usein myös äitienpäiväkonsertti on kuulunut ohjelmaan. Ohjelmistona on yleensä jokin verrattain tunnettu oratorio, messu tai passio, mutta myös tuntemattomampia klassisia teoksia tuodaan värittämään Etelä-Karjalan musiikkitarjontaa. Yleisö on kiitettävästi ottanut varsinkin Klassisen kuoron joulu- ja pääsiäiskonsertit osaksi omaa juhlintaansa.

Ajoittain totutuista tavoista irrottaudutaan ja kuoro saattaa esittää yleisestä linjasta poikkeavaa musiikkia - näistä voidaan mainita latino-rytminen Ariel Ramirézin säveltämä messu Missa Criolla ja Veljo Tormiksen inkerinkarjalaiseen lauluperinteeseen pohjaava Inkerin illat -kansanlauluteos. Taiteellinen johtaja Toomas Kapten pyrkii joka vuosi tuomaan totuttuun kattaukseen jotain uutta ja virkistävää, joten kannattaa seurata ilmoittelua ja näitä sivuja, jotta tietää mitä on luvassa.

Kuoroa tai pienempiä lauluyhtyeitä voi tilata esiintymään erilaisiin tilaisuuksiin. Tilaajan kanssa neuvotellaan tilaisuuteen sopiva ohjelma.

Kuoron taiteellinen johtaja

Toomas Kapten (s.1957) on arvostettu virolainen kapellimestari ja musiikin monitaituri. Hän toimii Tallinnan Musiikkiakatemian kapellimestariosaston johtajana ja
orkesterinjohdon professorina. Kapten on opiskellut Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa sekä Pietarin Rimsky-Korsakovin konservatoriossa. Viron musiikki- ja teatteriakatemian opettajana, orkesterin- ja kuoronjohtajana hän on toiminut vuodesta 1987. Vuonna 1994 hänet nimitettiin kuoron- ja orkesterinjohdon apulaisprofessoriksi ja vuodesta 2004 hän on toiminut osaston professorina ja johtajana.

Etelä-Karjalan klassisen kuoron taiteellisena johtajana Toomas Kapten on toiminut vuodesta 1994. Lappeenrannan Laulupäivät -organisaation kautta Kapten koulutti vuosia lähes kaikkia lappeenrantalaisia kuoroja. Näistä mainittakoon erityisesti Lappeenrannan nuorten kamarikuoro ja Cantus Saimaa. 

Kaptenin ura on ollut monipuolinen: Hän on perustanut Tallinnan konservatorion sinfoniaorkesterin ja Tallinnan nuorten filharmonikkojen sinfoniettan, joka voitti vuosina 1988 sekä 1992 Euroopan kamariorkesterien kilpailun. Toomas Kapten on toiminut Viron Laulujuhlien johtajana vuodesta 1991 lähtien. Hän on pitänyt
lukuisia kuoronjohdon mestarikursseja eri puolilla Eurooppaa ja toiminut vierailevana kapellimestarina useissa maissa. Hän on johtanut Viron sekä Kiinan
kansallista sinfoniaorkesteria, Plizenin Radiofilharmonikkoja, Bergslagenin kamarisinfonikkoja sekä Orkestern Filialenia Tukholmassa. Syksystä 2011 lähtien Toomas Kapten toimii Ålesundin sinfoniaorkesterin pääkapellimestarina. Lisäksi hän on johtanut Viron kansallisoopperassa, toiminut Viron radiokuoron johtajana 1987-1995 sekä Tarton Vanemuine-teatterin pääkapellimestarina. Kapten palkittiin vuonna 1993 Virossa Vuoden muusikko –arvonimellä. 

Keväällä 2010 Toomas Kaptenin työskentely lappeenrantalaisten kuorojen kehittäjänä palkittiin myöntämällä hänelle Lappeenranta-mitali. Toomas Kapten on taitavalla, määrätietoisella ja pitkäjänteisellä työllään tehnyt klassisesta kuorosta sen, mikä se tällä hetkellä on: musiikin harrastajista koostuva tasokas kuoro, joka pystyy laulamaan vaativia kuoroteoksia.Kuva Erkki Pikarinen

 

 

 

 

 

 


Kuva Erkki Pikarinen

Mukaan kuoron toimintaan?

 


Kuva Jukka Olkkonen

Kuoron toiminta rakentuu tiistaisin klo 18-21 musiikkipedagogi Nadja Härkösen johdolla pidettävistä harjoituksista ja harjoitusviikonlopuista, joita vetää taiteellinen johtajamme Toomas Kapten. 

Uudet laulajat ovat jatkuvasti tervetulleita kuoroon!  
Kuorovuotemme on yleensä tiivistahtinen, joten harjoitukset ovat melko nopeatempoisia. Perusnuotinlukutaito ja jonkinasteinen kokemus kuorotoiminnasta auttaa sopeutumaan työtahtiin. Helpointa on tulla mukaan syksyllä kuorovuoden alkaessa tai vuoden alussa kauden taitteessa, jolloin yleensä uuden teoksen opettelu on aluillaan. Ennen harjoituksiin tuloa kannattaa ottaa yhteyttä joko kuoron puheenjohtajaan tai sihteeriin, he voivat kertoa lisää toiminnasta ja tietävät odottaa uutta tulokasta ja ottaa tämän paremmin vastaan. 

Tule rohkeasti mukaan klassisen kuoromusiikin mielenkiintoiseen maailmaan ja Etelä-Karjalan klassisen kuoron riveihin!