Perinnelaivayhdistys osti Saimaalle norjalaisen nähtävyyden
[Kuva]
Purjehdus kaupunkiin. Purjealus Feie käväisi kääntymässä Lappeenrannan kaupunginlahdella ennen kuin se rantautui vierasvenelaituriin.

LAPPEENRANTA
ILPO LESKINEN
Saimaan perinnelaivayhdistys on ostanut itselleen aluksen, joka varmasti herättää huomiota aina, kun se liikkuu Saimaalla.

Norjassa vuonna 1932 rakennetun purjealus Feien huomionherätyskyky tuli testatuksi sunnuntaina, kun alus saapui uuteen kotisatamaansa Lappeenrantaan. Alus rantautui vierasvenelaituriin.

S/y Feien matka kohti Saimaata alkoi torstaiaamuna Helsingistä.

Kotkan edustalla kokeiltiin purjeita. Matka kesti suunniteltua pidempään, sillä alus joutui viettämään Uuraassa yhden ylimääräisen yön sumun takia.

- Feie purjehtii nyt ensimmäistä kertaa makeassa vedessä eikä se ole milloinkaan käynyt näin pohjoisessa, aluksen päällikkö Timo Siirasto sanoo.

Saimaan perinnelaivayhdistys on toiminut vajaat kaksi vuotta. Yhdistys on koko ajan etsinyt itselleen sopivaa alusta, ja sellainen löytyi Helsingistä. Feie ostettiin huutokaupasta syyskuun puolivälissä.

Hieman rapistunut,
ikäisekseen hyvä

Ostajat eivät kerro kauppahintaa. He kuitenkin kertovat laivan olleen melko edullisen, koska alus oli päässyt hieman rapistumaan edellisen omistajan aikana. Laivaa kuitenkin luonnehditaan ikäisekseen hyväkuntoiseksi.

Saimaan perinnelaivayhdistyksen puheenjohtaja Erkki Pekkanen kertoo, että lähivuosiksi on luvassa korjausta, koulutusta ja opiskelua.

- Tekniikkaan on tutustuttava. Korjausta ja huoltoa löytyy joka lähtöön. Miehistöä on koulutettava, ja liikkumista Saimaalla on harjoiteltava, Pekkanen sanoo.

- Feie on siistittävä ennen kesää, Siirasto kertoo.

Feien syväys on 2,6 metriä. Laivan kaksi mastoa ulottuvat 20 metrin korkeuteen vedenpinnasta.

Tämä tarkoittaa Pekkasen mukaan sitä, että alus voi purjehtia Saimaalla vain syväväylällä sekä suurilla selillä. Feie ei mahdu kulkemaan läheskään kaikkien sähkölinjojen ali.

Tänä syksynä Feie tekee Siiraston mukaan muutaman lyhyen koepurjehduksen. Perinnelaivayhdistys aikoo ensi kesänä omien purjehdusten lisäksi järjestää tilausristeilyjä sekä nuoriso- ja koulutustoimintaa.

Parhaillaan Saimaan perinnelaivayhdistys selvittää, millaisia avustuksia ja miltä taholta perinnelaivarekisteriin kuuluvan aluksen korjaukseen voi saada saada. Yhdistys on tähän asti toiminut pienessä piirissä, mutta nyt se hakee uusia jäseniä.

10x1pixel.gif (44 bytes)
[Sivun alkuun] [Arkisto]